Foto i topp: Trond Erlend Mehlum

Rutebåten M/S FÆMUND II bringer deg langs «innlandshavet» Femunden som byr på mange spennende opplevelser for store og små naturelskere. Ta med sykkelen om bord og kombiner med flotte turer i Femundsmarka og områdene rundt.

Turen med Femundsbåten er en opplevelse i seg selv, med fantastisk skue over Femund Nasjonalpark.

«Det tilgjengelige terrenget byr på mange flotte turmuligheter for små og store, alt fra dagsturer til overnattingsturer over flere dager.»

Mellom Østerdalen og Femunden er det mange veier med lite trafikk og behagelige stigningsforhold og et besøk i Bergstaden Røros, oppført på UNESCOs Verdensarvliste, er en opplevelse.

Det finnes flere minner etter gruvedriften også langs Femunden. På Femundshytta kan man se murene etter 30 smelteovner, store slagghauger og tuftene etter mange hus som stod her da det var malmsmelting her fra 1744 til 1822.

​Last ned Destinasjon Femund og Engerdal sitt sykkelkart med mange gode turtips her.

Fotograf x

På sykkel rundt Femunden

Start på Røros, sykler så til Langen* videre til Synnervika, ta MS Femund II til Femundshytta, ta sykkelen videre til Jonasvollen, der kan du velge om du vil sykle videre til Sømådal* eller ta båten over til Revlingen (Femundsmarka).

Fra Sømådal kan du sykle nedover vestsiden av Femund og om Isteren ned til Femundsenden, før du fortsetter sykkelturen oppover langs østsiden av Femunden, forbi Sorken og mot Elgå*. Her er det store muligheter for å oppleve rein på nært hold.

​Fra Elgå kan du sykle inn til Revlingen, hvor du f.eks kan sende sykkelen din med båten til Haugen, slik at du selv kan benytte anledningen til å få med deg en fottur i Femundsmarka ved å gå fra Revlingen til Haugen. Derfra kan du ta båten tilbake til Synnervika og sykle til Røros, så er du tilbake ved utgangspunktet. ​ ​
*= Muligheter for overnatting.

Fra Røros – Femunden – Femundshytten/ Jonasvollen via Tufsingdalen til Røros

Fra Røros sentrum går ferden langs Hådalsveien ut til Synnervika.
Denne delen er lett å sykle, med fast dekke deler av veien.

Fra Synnervika går du om bord i MS Fæmund II og tar båten til Femundshytta* eller Jonasvollen*. Begge steder har mulighet for overnatting.

​Neste dag fortsetter man videre til Tufsingdalen og Grådalen, for så å komme tilbake til Røros.

Løypenivå: Normal
Lengde: 110km rundtur
*= Muligheter for overnatting.

Foto: Helga Vehusheia Kvikne

Familievennlig sykkeltur til Svukuriset i Femundsmarka

Sykkelturen fra Elgå til den betjente hytta Svukuriset* passer både store og små syklister – også de som sitter i sykkelvogn.

Her sykler du på grusvei helt frem til hytta, litt over ei mil én vei.

Fra Elgå følger du veien nordover langs Femunden til Revlingen hvor du tar til høyre og begynner på stigningen opp mot den ombygde fjellgården Svukuriset. Vel fremme venter vafler som belønning!

Legg gjerne inn en overnatting eller to på hytta før du sykler tilbake. Svukuriset er et fantastisk utgangspunkt for turer i villmarksriket Femundsmarka nasjonalpark.

Terrenget rundt Svukuriset er lett og variert og egner seg veldig godt for barn. Barna finner også masse leker og spill på hytta, både til inne- og utebruk

Foto: Irene Strand

Femunden rundt

Med utgangspunkt i Bergstaden Røros, sykler du gjennom idylliske Mølmannsdalen og inn i Femundsområdet.

En båttur med M/S Fæmund II til Jonasvollen.
Herfra sykler du videre til Johnsgård for overnatting.

Neste dag går turen videre til Hodalen og Tolga og opp til fjellbygda Vingelen, som har et av landets best bevarte kulturlandskaper.

Siste etappe til Røros går gjennom idylliske setertrakter. En lett tur med variert høyfjellsnatur!

Foto: Trond Erlend Mehlum

Ta kontakt med de lokale turstkontorene for flere turtips og kart

Destinasjon Femund Engerdal: tel: 941 86 951 – post@femundengerdal.no
Destinasjon Røros: tel: 72 41 00 00 – post@rorosinfo.com