Foto i topp: Sindre Mathias Nilsen

Tradisjonsrike MS Fæmund II bringer deg langs «innlandshavet» Femunden, en av Norges største innsjøer, og inn i Femundsmarka. Mange startpunkt for flotte turopplevelser langs merkede stier. Se våre turtips!

I Femundsmarka vandrer du i et usedvanlig variert terreng,
​fra skog til høyfjell og åpne vidder uten at det behøver å være anstrengende.

Femundsmarka ligger på begge sider av den mektige innsjøen Femunden og er et av de største sammenhengende, urørte villmarksområder i Sør- Skandinavia.

Femunden er Norges tredje største innsjø og strekker seg seks mil nordover fra Femundsenden i Hedmark til Nordvika i Sør-Trøndelag.

Med MS Fæmund II kan du hoppe over de lengste strekkene eller velge deg et annet startpunkt for turen i villmarka. Du kan gå av båten på Røa, Haugen, Revlingen, Femundshytten, Jonasvollen, Buvika eller Elgå. Ved dagsturer anbefales å legge disse til lørdager – dager med forlenget rute.

Smakebit av femundsmarka

Ta båten fra ønsket anløp og til Revlingen. Gå eller sykle den 4 km lange grusveien til Svukuriset turisthytte.

​Følg merket sti til Haugen, og ta båten tilbake derfra neste dag. Eller omvendt. Du får fin utsyn over Femunden og fjellene på vestsida. Stien går langsetter foten til Stor-Suku og du ser Elgåhogna i det fjerne. Forleng turen med en overnatting på Røvollen.

*= Muligheter for overnatting

Foto: Irene Strand

6- dagerstur i Femundsmarka

Den oppmerkede ruta går fra Røros til Elgå, via Marenvollen, Langen, Ljøsnåvollen, Røvollen og Svukuriset*.

Fra Elgå eller Revlingen kan du ta båten tilbake til Synnervika, for så å bli med bussen til Røros igjen. Turen kan fint gås begge veier. Se nærmere beskrivelse her.
PS: Et annet alternativ er å bruke Svukuriset som utgangspunkt for dagsturer i området.

​Lengde: Seks dager
Vanskelighetsgrad: Middels

Foto: Sindre Mathias Nilsen

Med telt i Femundsmarka

Tilbring noen dager i «villmarka» i skikkelig Lars Monsen stil.

Ta f.eks MS Fæmund enten fra Synnervika eller Elgå med stopp på Røa. En flott fottur på oppmerket sti til Røvollen Turisthytte (ca 2,5 time).

Derfra går turen østover mot Roasten og videre til Svarttjønna. Her er det fint å slå leir. Det er flere oppmerkede stier i området og mange spennende vann med muligheter for fiske og dagsturer.

Fin teltplass innerst ved Vassviktjønna på østsiden ikke langt fra innoset, bekken fra Skogtjønna.

​Fine teltplasser ved innoset til Øvre Roasten på sørsida og også ved Grislehåen. Det går sti også på nordsiden av Roastensjøene. Kan også anbefale en camp ved Litlsjøen, kort fra Roastsundet, gjerne utpå det markerte neset der.

Hjertet av Femundsmarka

Haugen – Røa
En flott tur med passe lange dager, variert terreng, to fjellpartier og en opplevelse av hjertet av Femundsmarka. Ta båten til Haugen med retur fra Røa.

Dag 1: Haugen-Røvoltjønna-Nedre Roasten-Kløfthåtjønna.
Dag 2: Kløfthåtjønna-Rogshåen-Skebrofjella-Fautbua
Dag 3: Fautbua-Langeggtjønnan-Røvollen-Røa

Foto: Sindre Mathias Nilsen

Dagsturtipset!

1) Ta båten fra Synnervika til Femundshytta. Merket sti tilbake til Synnervika. Lett terreng, ca. 5 timer

2) Båt fra Synnervika til Revlingen. 5 km grusvei til Svukuriset Turisthytte. (passer på dager med forlenget rute- se tabell)

Foto: Marte Thoresen

Toppturen

Hvis du ønsker å bestige noen høydemeter er Elgå et godt utgangspunkt.

Både Store- Svuku (1421 m.o.h.) og Elgåhogna (1460 m.o.h.) gir formidabel utsikt over Femund.

Elgåhogna som ligger lengst sør i Femundsmarka, er Engerdal høyeste topp. Det er godt merket sti opp til toppen med en stigning på 700 høydemeter. Dalset er det vanligste startpunktet. Herfra er det 5,2km lang merket sti til toppen. Når sikten tillater det, ser du Femunden i hele sjøens lengde og mer til fra toppen. Du er nå i kjerneområde for den sørsamiske reindrifta, vis derfor hensyn i møte med rein. Det er særlig sårbart for forstyrrelser fra Sankthans til 15. juli i forbindelse med kalvemerking.

Stor-Svuku ligger sentralt i nasjonalparken og her får du en formidabel utsikt over Femunden, og over mot Sverige og Rondane.

Turen starter fra Svukuriset turisthytte og det er 5,7 km til toppen. Det er en jevn fin stigning, som gjør det til en familievennlig tur. Til Svukuriset kan du gå eller sykle fra innfallsporten i Elgå eller fra båtens anløp Revlingen. Fra Svukuriset går du igjennom et samisk kulturlandskap. Er du så heldig å se reinsdyr, så hold deg i ro og nyt synet. Du vil passere Falkfangerhøgda og det er fortsatt hekkende rovfugl i området.